Når skal man ta ned julepynten?

25. des 2023

Julepynten er en del av feiringen av julen, men det er også en tid for å rydde opp og forberede seg på det nye året. Mange lurer på når det er passende å ta ned julepynten. Svaret på dette spørsmålet er avhengig av kulturell og personlig praksis.

Tradisjonelt sett pleier man å ta ned julepynten etter helligtrekongersdag, som er den 6. januar. (13. dag jul) Dette er dagen da de vise mennene, eller de hellige tre kongene, angivelig besøkte Jesus i stallen. I mange land er denne dagen også kjent som Epipfani. I den kristne tradisjonen markerer denne dagen slutten på julefeiringen og starten på året.

I noen land er det imidlertid vanlig å ta ned julepynten tidligere, for eksempel den første søndagen etter nyttårsdag. Dette gjelder spesielt i Nord-Amerika, hvor mange tar ned julepynten etter New Year's Day.

Andre kulturer har forskjellige tider for når man tar ned julepynten. I noen europeiske land, som Tyskland og Østerrike, er det vanlig å vente til 2. februar, som er Maria lysmesse. Dette er en feiring til minne om da Maria presenterte Jesus i templet.

I Norge har tradisjonelt sett helligtrekongersdag vært dagen for å ta ned julepynten, men i dag er det vanlig å gjøre det før. Mange tar ned julepynten så snart julen er over, og noen tar den ned allerede før nyttårsaften. Noen av oss julegale venter også til 20. dag jul som er 13. januar. Mens noen veldig få av oss holder den oppe hele januar også for å holde på den gode stemningen når det fortsatt er mørketid. 

Hva er det beste tidspunktet for å ta ned julepynten?

Det beste tidspunktet for å ta ned julepynten er avhengig av personlige preferanser og tradisjoner. Hvis du ønsker å følge tradisjonene, kan du ta ned julepynten etter helligtrekongersdag eller etter Maria lysmesse. Men hvis du ønsker å ha en mer moderne tilnærming, kan du ta ned julepynten så snart julen er over eller når du føler for det. 

Når du selv velger å ta den julepynten henger ofte sammen med når du tok opp julepynten. Er du en av dem som starter tidlig i oktober/november er man gjerne klar for å få ut julen før det nye året starter. Hvis man derimot pynter til jul sent i desember ønbsker man kanskje å ha julen oppe enda litt lenger ut i det nye året. Selv faller jeg inn i den siste kategorien og liker å ha julepynten oppe langt ut i januar. 

En annen ting som kan påvirke når du tar ned julepynten er juletreet ditt. Dersom du har kunstig juletre kan det stå oppe i mange måneder, men hvis du har ekte grantre som står i vann kan det gjerne begynne å drysse og da føler man for å ta det ut. 

Uansett når du velger å ta ned julepynten, kan det være lurt å bruke anledningen til å rydde opp og organisere hjemmet ditt for det nye året. Ta deg tid til å sortere gjennom julepynten og organisere det du vil lagre for neste år, og det du vil gjenbruke med eller pusse opp. 

Når det kommer til oppbevaring av julepynten, kan det være lurt å investere i spesielle oppbevaringsløsning som beskytter julepynten mot støv og fuktighet. Plasser boksene eller posene på et tørt og kjølig sted som et loft, en kjeller eller et skap.

Det er viktig å merke boksene eller posene med hva de inneholder, slik at du enkelt kan finne dem neste år når du skal pynte til jul igjen. Dette vil også gjøre det lettere å organisere julepynten på en effektiv måte.

I tillegg til å ta ned julepynten, kan det være lurt å rydde opp i andre deler av hjemmet ditt og kvitte deg med ting du ikke lenger trenger eller bruker. Dette kan hjelpe deg med å starte det nye året på en organisert og ryddig måte.

Når tar du ned julepynten? Jeg synes det er så hyggelig å høre hva andre gjør. 

 


Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA, og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.


Utforsk mer