Visste du dette om julekulenes opprinnelse?

20. apr 2023

Julekuler er en viktig del av julepynten, og mange av oss har dem hengende på juletreet hvert år. Men hva er egentlig historien bak disse små, fargerike kuleformede dekorasjonene?

Opprinnelsen til julekuler kan spores tilbake til 1800-tallet i Tyskland. På den tiden var juletreet allerede en populær tradisjon, men dekorasjonene bestod hovedsakelig av tørkede epler, nøtter og lys. Det var ikke før en glassblåser ved navn Hans Greiner i byen Lauscha i Thüringen, Tyskland, begynte å produsere små, håndblåste glasskuler som ting begynte å endre seg.

Greiner lagde de første julekulene i 1847, og de ble en umiddelbar suksess. Kulene var enkle å produsere, og de var også holdbare og sikrere enn de tidligere dekorasjonene som hadde blitt brukt. Først ble julekulene laget i klart glass, men snart begynte glassblåserne å eksperimentere med farger og mønstre.

I begynnelsen ble julekulene hengt på juletreet med silkebånd, men snart ble det utviklet en spesiell krok som gjorde at kulene kunne henges opp uten å ødelegge treet. Julekulene ble også en populær eksportvare fra Tyskland, og de spredte seg raskt til andre deler av Europa og til Amerika.

I USA var julekulene en stor hit, og de ble raskt en viktig del av den amerikanske juletradisjonen. En av de mest kjente produsentene av julekuler i USA var F.W. Woolworth Company, som introduserte julekulene på det amerikanske markedet i 1880-årene. I dag er det mange ulike typer julekuler tilgjengelige, fra enkle glasskuler til dekorative kuler med glitter, mønstre og bilder av alt fra dyr til Disney-figurer.

I tillegg til glasskuler finnes det også julekuler laget av plast og andre materialer, men glasskulene er fortsatt blant de mest populære og klassiske variantene.

Konklusjon

Julekuler har en lang og interessant historie som går tilbake til 1800-tallet i Tyskland. De små, fargerike kuleformede dekorasjonene ble raskt populære og spredte seg til andre deler av Europa og til Amerika. I dag er julekuler en viktig del av den internasjonale juletradisjonen, og det finnes mange ulike typer og stiler å velge mellom.


Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA, og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.


Utforsk mer